Извън вашата кутия с акварели с Ангъс Макюън

Ангъс Макюън е роден през 1963 г. в Дънди, Шотландия. Ангъс учи в Йорданстоун Колидж Арт в Дънди, завършва изобразително изкуство и  аспирантура в същата дисциплина.

 

Ангъс е приет в Кралското шотландско общество на художниците акварелисти (RSW)(1995 г.), а през 2012 г. - в Кралската акварелна асоциация(RWS). През 2005 г. става асоцииран член на Международната гилдия за реализъм в САЩ. Той е и асоцииран член на AWS и NWS в САЩ. През 2016 г. е избран за член на Royal Glasgow Institute (RGI).

 

Ангъс е бил финалист три пъти от "International Artist Magazine" и печели първото място в наградата Джон Блокли в откритата изложба на РИ. Ангъс печели и втора награда в конкурса "Акварел на Sunday Times" (2007) в Лондон и Международната награда "Marche d'Acqua" Fabriano, Италия през 2012 г. През 2013 г. Angus спечели бронзова награда на международното биенале на акварел в Шенжен в Китай. Наскоро получи наградата "Май Маршъл Браун" в Royal Scottish Society of Paintings in Watercolors (RSW), Единбург, 2015. През 2016 г. Ангъс получи титлата "Почетен Гражданин на Фабриано" и получи наградата "Акварел ентусиасти" и "награда за избор на публиката "в Международната акварелна изложба в Сан Диего, САЩ. Освен това той получи наградата "Master World Watercolor Artist 2016", Тайланд и наградата "Галерия А" в Watercolor International III, Солун, Гърция.

 

Различни галерии са излагали произведенията на Макюън, включително OK Harris Gallery в Ню Йорк и Quanhua Gallery, Шанхай и Галерия Plus One Gallery, Лондон. Наскоро бе показан в Shenzhen Biennial и Qingdao Hall of Watercolour. Като специален гост прави самостоятелна изложба във Фабриано, Италия по време на международната награда "Marche d’Acqua" и Виченца, Италия, където е участвал със самастоятелна изложба в "Artbox". Макюън беше един от 23-те финалисти в Нарбон, Франция на 1-вия световен конкурс за акварел "Конкурс Мондиал де ла Акварел 2014". Ангъс също участва на изложението World Watermedia, Тайланд и Галерия Myro, Гърция. Участвал е и във втория и третия международен акварел в Солун, Гърция.

 

Наскоро Ангъс участва в Международния художествен фестивал "Пътя на коприната”, Xian, Китай и първата международна майсторска изложба за акварел, Jimo, Кингдао, Китай 2016

 

През 2017 година Ангъс получава награда за трето място в 37-ото Международно изложение за акварел на Сан Диего.

През 2018 г. Ангъс получава трета награда в конкурса за салон "ARC" (най-големият и престижен конкурс в западния свят за реалистично изкуство) за пейзажна живопис и почетно споменаване в категория Натюрморт.

 

Картини на Ангъс са притежание на частни колекции в Обединеното кралство, Норвегия, Холандия, Австралия, Турция, Италия, Китай и Северна Америка.

 

Има 21 самостоятелни изложби, множество колективни участия, като е спечелил 30 награди.

Също така е провел акварелни семинари и демонстрации в Шотландия, Фабриано, Виченца, Болоня и Москва през последните две години.

Фотоотчет от майсторския клас