МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛ 2019

16 световно известни майстори

София, България

През септември 2019 столичната галерия “Нюанс” направи уникална международна изложба. Шестнадесет от най-добрите художници-акварелисти от България, Великобритания, Испания, Китай, Молдова, Русия, САЩ, Тайван и Швеция представиха по две свои творби.

ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХУДОЖНИЦИ 
ФОТОГАФИИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА

Снимки: Антоанета Куик и Петя Танева

КАРТИНИТЕ ОТ ИЗЛОЖБАТА

ЗАЩО АКВАРЕЛ?

Акварелът е най-древната техника. Води началото си от втори век, открит е в Китай след създаването на хартията. През последните десет години в изкуството се наблюдава истински акварелен бум. Той добива все по-широка популярност в Китай, Русия, Европа и Америка. Провеждат се най-различни акварелни конкурси, фестивали, изложби. Миналата година в Китай за пръв път се проведе едно от най-мащабните събития в областта на акварела - Световна Олимпиада. От 3200 заявени участници бяха наградени дванадесет, двама от които ще представят свои картини на настоящата изложба. Те са Лорин Макракен от САЩ и Атанас Мацурев от България.

 

Акварелът е изключително сложна, но в същото време много богата и фина живописна техника. За да се овладее са необходими търпение, страст, отдаденост и години опит. Изразните средства на акварела са неограничени - от абстрактна живопис до хипер-реализъм. Той е неизчерпаема тема за вдъхновение за стотици художници и интерес за зрители и колекционери по света.

 

Идеята да се организира тази първа експозиция в София е да обединим художници от най-различни жанрове и техники, за да покажем безкрайните възможности и разнообразието на акварела.

Изложбата няма определена тема. Това, което обединява творбите и авторите им, е страстта към акварела. Зрителите ще имат възможност да се докоснат до тази магия.

КОЙ УЧАСТВА?

Поканените художници са членове на различни международни акварелни организации (American Watercolor Society, National Watercolor Society, Royal Watercolour Society, Royal Institute of Painters in Watercolours), участващи в международни фестивали и изложби.

Те печелят конкурси, провеждат майсторски класове или преподават в художествени академии, университети и колежи. Истински професионалисти в своята област. 

Използваните фотографии са взети от официалните сайтове и социални мрежи на художниците.

КАКВО ВИ ОЧАКВА ПО ВРЕМЕ НА ИЗЛОЖБАТА?

  • Кураторски тур

На откриването на изложбата кураторът Евгения Мацурева ще проведе тур в галерията, където ще разкаже за всеки изложен автор и неговите картини. Евгения, като съосновател на творческа група «Art-Holidays», лично работи със световни майстори на акварела, организрайки техните майсторски класове и изложби в Русия, България, Испания и Италия. Познавайки отблизо техните истории и развитието им като художници, тя ще направи интересно и различно представяне.       

  • Каталози

Галерия “Нюанс” ще представи лимитиран брой каталози за изложбата, които ще можете да закупите. Също така ще имате възможност да се сдобиете с автографи на някои от художниците, които ще присъстват лично на откриването.

БЛАГОДАРИМ НА НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ

INSTAGRAM