Хуан Хуаджао е роден през 1977 г. в град Фанченган, провинция Гуанси, Китай, завършва Академията за изящни изкуства с акварел, член на 12-ия Постоянен комитет на Националната младежка федерация, национален първокласен художник и член на Асоциацията на китайските художници.

 

Вице-президент на Международно акварелно съобщество (IWS) в Китай, преподавател в Института Гуанси по изящни изкуства.
 
Вице-президент в Пекинския Институт по маслена живопис на Института по рисуване на Ху Сюйхонг, председател на Асоциацията на акварелистите в Гуанси, изпълнителен заместник-председател на младежката асоциация на художниците в Гуанси, декан на Чуян Институт по акварел.
 

Неговите картини, нарисувани с акварел и масло са избрани за повече от 30 национални изложби, спонсорирани от Министерството на културата и туризма на Китай, Асоциацията на китайските художници и Китайското общество за рисуване.

 

 

НАГРАДИ:

Хуаджао е награден с първия пакет индивидуални проекти на Националния художествен фонд:
- 9-а Национална акварелна и пастелна изложба „Наградени творби на китайското изкуство” (най-високата награда за тази година);
- 10-а Национална акварелна и пастелна изложба „Наградени творби на Китайската художествена награда” (най-високата награда за тази година);
- 2-а Национална малка акварелна изложба "Награда за изключителни творби" (най-високата награда за тази година);
- "Втора награда" на Международната художествена изложба на фестивала "Пътят на коприната";

- "Златна награда" на Международната акварелна изложба, организирана от бившето министерство на културата и правителството на провинция Шанси.
 

През 2017 г. той бе поканен да участва в ежегодната изложба на Комитета по водни изкуства на Китайската академия за изящни изкуства и бе удостоен с наградата „Китайски акварелни герои 2017“ от Асоциацията на китайските художници.

Провежда лекции и излага творбите си в Япония, Русия, Франция, Канада, Австралия, Швеция, Норвегия, Пакистан, Турция, Виетнам, Тайланд и други страни.

 

Провежда персонални изложби в Националния художествен музей на Китай, Пекинския университет, Централната академия за изящни изкуства, Академията на изкуствата в Гуанси, Хъбей, Шандонг, Италия, Франция и др. Много от неговите творби са притежарие на местни и чуждестранни художествени институции, художествени галерии и частни колекционери.